
Z (osoleného) masového vývaru seberu tuk (vývar s tukem použiji v domácí kuchyni). Vývar naleju třeba do půllitru; při menší ploše hladiny se tuk snáz sbírá a také přibližně zjistím objem tekutiny. Rýži zaliju vývarem a to v poměru jeden objemový díl rýže na jeden a půl dílu tekutiny (500 g rýže je přibližně 600 ml, tudíž použiju 900 ml tekutiny). Mohu přidat třeba sojovou nebo worcesterovou omáčku. Rýži přivedu k varu, vypnu vařič a pak nechám v hrnci „dojít“ (např. pod dekou v posteli). Rýže se nerozvaří, všechna tekutina se vstřebá, vývar je tedy „uvnitř“ rýže. Takto uvařenou rýži usuším. Mohu k ní přidat i na malé kousky nakrájené uvařené libové maso (pokud se mi podaří z kosti použité na vývar nějaké separovat), případně sušenou zeleninu. Na kostičky nakrájená cibule, jemně nastrouhaná mrkev nebo zelí se dají usušit i při pokojové teplotě a při přípravě pak snadno nasají vodu. U tohoto receptu neuvádím dávkování, většinou smíchám, co mám. Stačí 5 % masa a 10% zeleniny a rýže už vypadá i chutná líp než samotná.
číst dál