Recepty

Obilné kaše

(») | 16. 10. 2015 | přečteno: 1048× | komentáře: 1, poslední: 29. 6. 2018
obilna-kase4.jpgvločková kaše s mlékem a kakaem (1 porce, 90 g, cca 1470 kJ, cca 250 ml vody) číst dál

Chili con carne

(») | 14. 7. 2015 | přečteno: 1268× | komentáře: 0
chili-con-carne.jpg(4 porce, 500 g, cca 7200 kJ, cca 1400 ml vody) číst dál

Hovězí ragú s bramborovou kaší

(») | 3. 5. 2015 | přečteno: 1230× | komentáře: 0
ragu-11b.jpg(4 porce, 500 g, cca 7700 kJ, cca 2200 ml vody) číst dál

Sušené mleté maso

(») | 4. 3. 2015 | přečteno: 2652× | komentáře: 2, poslední: 20. 1. 2017
mlete-maso2a.jpgNa zmínku o sušení mletého masa jsem narazila v jedné z diskuzí Outdoor fóra. Na straně 3 je odkaz na fotonávod s finským textem, pokud by snad někdo finštinu neovládal, najde na straně 2 i stručný překlad do češtiny. Postup jsem zkusila s menšími obměnami, tato varianta se může hodit lenochům a těm, co nevlastní sušičku. Místo doma mletého masa jsem použila koupenou směs (to je ta výhoda pro lenochy) mletého vepřového a hovězího s deklarovaným množstvím tuku do 20 procent. Maso jsem postupně přidávala na rozpálenou (nepřilnavou) pánev a dřevěnou obracečkou ho míchala a rozdělovala na malé ... číst dál

Mrkvový salát

(») | 22. 10. 2014 | přečteno: 782× | komentáře: 0
mrkvovy-salat9.jpgPokud jsem u sušeného kompotu nepředpokládala, že by vzbudil nějaký masový zájem, v tomto případě jsem smířená s tím, že tento nápad nezaujme třeba vůbec nikoho. Na to, že se toho člověk moc nenají (je to spíš chuťovka než jídlo) je s domácí přípravou docela dost práce (aspoň ve srovnání s kompotem). Takže tento recept uvádím spíš jen proto, že jsem ho zkusila (nafotila) a zjistila, že je použitelný. A koneckonců nemůžu vyloučit, že sem zabloudí nějaký rodič – cestovatel hledající inspiraci na cestovní jídelníček svého batolete, a tak třeba i toto „zboží“ najde svého „kupce“. číst dál

Kompot

(») | 16. 10. 2014 | přečteno: 790× | komentáře: 1, poslední: 31. 10. 2016
kompot3a.jpgTento „recept“ je určen těm, kteří jsou na pravidelnou konzumaci ovoce zvyklí a v polních podmínkách jim pak chybí. Je to sice jen ubohá náhražka čerstvého ovoce, ale něčí chuťové buňky třeba potěší. číst dál

Trenčanský párek s fazuľou

(») | 8. 10. 2014 | přečteno: 1053× | komentáře: 0
trencansky-parek1.jpg(4 porce, 500 g, cca 8293 kJ, cca 1400 ml vody) číst dál

Plátky na houbách s rýží

(») | 18. 9. 2014 | přečteno: 859× | komentáře: 0
platky-na-houbach13.jpg(4 porce, 500 g, cca 8037 kJ, cca 1,2 l vody) číst dál

Masovozeleninová rýže

(») | 12. 9. 2014 | přečteno: 901× | komentáře: 0
sus-mas-zel-smes-small.jpgZ (osoleného) masového vývaru seberu tuk (vývar s tukem použiji v domácí kuchyni). Vývar naleju třeba do půllitru; při menší ploše hladiny se tuk snáz sbírá a také přibližně zjistím objem tekutiny. Rýži zaliju vývarem a to v poměru jeden objemový díl rýže na jeden a půl dílu tekutiny (500 g rýže je přibližně 600 ml, tudíž použiju 900 ml tekutiny). Mohu přidat třeba sojovou nebo worcesterovou omáčku. Rýži přivedu k varu, vypnu vařič a pak nechám v hrnci „dojít“ (např. pod dekou v posteli). Rýže se nerozvaří, všechna tekutina se vstřebá, vývar je tedy „uvnitř“ rýže. Takto uvařenou rýži usuším. Mohu k ní přidat i na malé kousky nakrájené uvařené libové maso (pokud se mi podaří z kosti použité na vývar nějaké separovat), případně sušenou zeleninu. Na kostičky nakrájená cibule, jemně nastrouhaná mrkev nebo zelí se dají usušit i při pokojové teplotě a při přípravě pak snadno nasají vodu. U tohoto receptu neuvádím dávkování, většinou smíchám, co mám. Stačí 5 % masa a 10% zeleniny a rýže už vypadá i chutná líp než samotná. číst dál

Recepty na cesty v kostce

(») | 10. 9. 2014 | přečteno: 2058× | komentáře: 2, poslední: 1. 11. 2021
cibulka-small.jpgNečekejte žádné kulinářské skvosty, moje kuchařské schopnosti rozhodně nejsou nijak vyhlášené. Stačí mi, že nás na cestách stále nepronásledují myšlenky na to, co si dáme k jídlu, až přijedeme domů a někdy se dokonce na večeři i těšíme. Velkým pomocníkem při vaření je mi samozřejmě i Hlad – nejlepší kuchař, ale pamatuju si, že na středoškolských chmelových a bramborových brigádách ani on v nás nedokázal vyvolat nějaké radostné pocity v okamžiku, kdy dorazil traktor s várnicemi naplněnými další dávkou béžovky s knedlíkem. Takže je dobré nejlepšímu kuchaři i trochu pomoci. číst dál