Masovozeleninová rýže

Napsal (») 12. 9. 2014 v kategorii Recepty, přečteno: 902×
sus-mas-zel-smes-small.jpg

Z (osoleného) masového vývaru seberu tuk (vývar s tukem použiji v domácí kuchyni). Vývar naleju třeba do půllitru; při menší ploše hladiny se tuk snáz sbírá a také přibližně zjistím objem tekutiny. Rýži zaliju vývarem a to v poměru jeden objemový díl rýže na jeden a půl dílu tekutiny (500 g rýže je přibližně 600 ml, tudíž použiju 900 ml tekutiny). Mohu přidat třeba sojovou nebo worcesterovou omáčku. Rýži přivedu k varu, vypnu vařič a pak nechám v hrnci „dojít“ (např. pod dekou v posteli). Rýže se nerozvaří, všechna tekutina se vstřebá, vývar je tedy „uvnitř“ rýže. Takto uvařenou rýži usuším. Mohu k ní přidat i na malé kousky nakrájené uvařené libové maso (pokud se mi podaří z kosti použité na vývar nějaké separovat), případně sušenou zeleninu. Na kostičky nakrájená cibule, jemně nastrouhaná mrkev nebo zelí se dají usušit i při pokojové teplotě a při přípravě pak snadno nasají vodu. U tohoto receptu neuvádím dávkování, většinou smíchám, co mám. Stačí 5 % masa a 10% zeleniny a rýže už vypadá i chutná líp než samotná.

 Balení

Z usušené směsi buď zabalím a navážím jednotlivé porce nebo ji nasypu do silnějšího znovuuzavíratelného sáčku případně do PET láhve se širším hrdlem a během cesty odsypávám.

Doporučená příprava

Sušenou směs zaliju jeden a půl až dvojnásobným objemem vody, přivedu k varu (ochutnám, dosolím, přidám olej) a pod pokličkou nechám „dojít“. Mohu ji použít i do pytlíkových polévek typu „vývar s něčím“, aby se člověk nejen napil slané vody, ale i trochu najedl. Tuto směs požíváme např. jako lehčí oběd (cca 100 g na osobu; např. 70 g rýže, 20 g sušeného masa a zeleniny a 10 g arašídů).

TIP: Pro přípravu slaných jídel doma i na cestách používám rýži parboiled; chutná nám a hlavně se snadno nerozvaří, zůstává i po uvaření relativně sypká, takže se s ní lépe pracuje. Mým cílem je vytvoření předvařené rýže sypké a tudíž i dobře skladné. U bílé rýže mi často vznikají slepence, které po usušení musím rozdrtit, aby usušená hmota nezabírala moc velký objem.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
[*1*] [*2*] [*3*] [*4*] [*5*] [*6*] [*7*] [*8*] [*9*] [*10*] [*11*] [*12*] [*13*] [*14*] [*15*] [*16*] [*17*] [*18*] [*19*] [*20*] [*21*] [*22*] [*23*] [*24*] [*25*] [*26*] [*27*] [*28*] [*29*] [*30*] [*31*] [*32*] [*33*] [*34*] [*35*] [*36*] [*37*] [*38*] [*39*] [*40*] [*41*] [*42*] [*43*] [*44*] [*45*] [*46*] [*47*] [*48*] [*49*] [*50*]   [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel jedna a dvanáct