Plátky na houbách s rýží

Napsal (») 18. 9. 2014 v kategorii Recepty, přečteno: 860×
platky-na-houbach13.jpg

(4 porce, 500 g, cca 8037 kJ, cca 1,2 l vody)

rýže                           360 g

libové vepřové maso     320 g (100 g sušeného)

sušené houby              8 g

opražená mouka           8 lžiček, tj. cca 32 g

pepř, sůl, (olej)

Z libového vepřového nakrájím nepříliš velké (např. plátek kotlety rozčtvrtím) tenké (do 0,5 cm, ale neměřím je) plátky, ty orestuji bez tuku na nepřilnavé pánvi, podliju trochou vody, osolím, opepřím, přidám na menší kousky nalámané sušené houby (asi 8 g na 4 porce, ale bez laboratorních vah se to špatně váží; dám tam prostě od oka tolik, kolik dávám běžně při vaření 4 porcí) a vařím do změknutí masa. (Pokud připravuji najednou tolik masa, že se mi na pánev nevejde, přendávám orestované kousky masa z pánve do hrnce a fázi podlití vodou a dušení dokončím v něm.)

Platky-na-houbach-a

Varianta A: Měkké plátky masa z vývaru vyndám a dám sušit. Vývar s kousky hub naředím vodou na cca 650 ml a uvařím v něm rýži (stejným postupem jako u masové rýže, tj. přivedu k varu, přestěhuji hrnec do postele a počkám, až se tekutina vstřebá do rýže). Rýži s houbami usuším.

Platky-na-houbach-b

Varianta B: Pokud nemám v plánu vařit rýži, pomalu vařím maso tak dlouho až se odpaří voda. Když už je v pánvi (hrnci) málo vody, je potřeba maso míchat a hlídat, aby se masová šťáva nezačala připékat na dno. Plátky masa s kousky hub přendám do sušičky ve chvíli, kdy jsou plátky masa vlhké, ale už z nich nic nekape. Možná to popisuju moc a krkolomně, takže postup vypadá složitě, ale je to jen zdání způsobené mými špatnými vyjadřovacími schopnostmi. Možná si uděláte lepší představu, když kouknete na „fotodokumentaci“.

Balení

Plátky maPlatky-na-houbach02_2sa většinou balím zvlášť, abych je mohla před vařením namočit, ale pokud jsou dost tenké, bezpodmínečně nutné to není. Do druhého balíčku zabalím asi 8 lžiček opražené mouky (při přípravě jídla pak mohu dát víc vody a ta s moukou vytvoří omáčku) a tolik rýže, abych se dostala na požadovanou hmotnost porce, v mém případě 500 g (v úvodu sice uvádím přesné množství surovin, ale do toho se většinou přesně netrefím, takže množstvím rýže velikost porce „doladím“). Předvařená rýže usnadní přípravu, ale není nutná.

Doporučená příprava

Pokud mám maso zabalené zvlášť, předem ho namočím. Před vařením smíchám v hrnci maso a rýži a přidám další vodu (odhadem na 4 porce minimálně 1,2 litru včetně té „namáčecí“), za občasného zamíchání přivedu k varu (kontroluju, jestli není málo vody), ochutnám, v případě potřeby osolím a opepřím a pod pokličkou nechám „dojít“.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
[*1*] [*2*] [*3*] [*4*] [*5*] [*6*] [*7*] [*8*] [*9*] [*10*] [*11*] [*12*] [*13*] [*14*] [*15*] [*16*] [*17*] [*18*] [*19*] [*20*] [*21*] [*22*] [*23*] [*24*] [*25*] [*26*] [*27*] [*28*] [*29*] [*30*] [*31*] [*32*] [*33*] [*34*] [*35*] [*36*] [*37*] [*38*] [*39*] [*40*] [*41*] [*42*] [*43*] [*44*] [*45*] [*46*] [*47*] [*48*] [*49*] [*50*]   [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel sedm a nula