Vaření na cestách

Balení potravin

(») | 12. 7. 2015 | přečteno: 2214× | komentáře: 6, poslední: 14. 11. 2019
balene-potr-1.jpgKaždý, kdo někdy třídil oblečení a potravinové zásoby promíchané v cestovním zavazadle, ví, že důležité je nejen správné množství a složení jídla, ale i vhodně zvolené obaly. Nabídnu pár možností a do diskuze pod článkem můžete uvést svoje osvědčené (nebo naopak neosvědčené) tipy i vy. číst dál

Domácí výroba dehydrovaných jídel

(») | 4. 9. 2014 | přečteno: 7407× | komentáře: 4, poslední: 4. 6. 2016
susene-predvarene-small.jpgNěkterá jídla téměř kompletně uvařím doma a poté usuším, některá jsou kombinací předvařených surovin a surovin pouze usušených nebo trvanlivých bez jakýchkoli předchozích úprav. K sušení potravin používám sušičku, ale šla by použít i trouba vyhřátá na nízkou teplotu, případně sluneční energie v teplých slunných dnech (černý pekáč se na slunci rozpálí i na víc než 50 stupňů; můj bimetalový teploměr s maximem 52 stupňů měl ručičku nadoraz). Některé druhy ovoce a zeleniny lze usušit i při pokojové teplotě. Stačí je nakrájet na menší kousky nebo nastrouhat na jemném struhadle a v tenké vrstvě rozložit třeba na pekáč. číst dál

Teplá jídla

(») | 4. 9. 2014 | přečteno: 1364× | komentáře: 0
inst-pol-small.jpgNebudu se zabývat stravováním v restauracích ani vařením z čerstvých surovin. Zaměřím se na situace, kdy vaříme z toho, co si sami vezeme nebo neseme na zádech a to třeba i delší dobu. Suroviny by tedy měly být trvanlivé, skladné a, protože vaříme mnohdy po náročném dni, tak i nenáročné na koncovou úpravu. Dalším cílem je spotřebovat při vaření co nejméně paliva a vody. číst dál

Úvod

(») | 4. 9. 2014 | přečteno: 898× | komentáře: 0
vareni-retro-small.jpgMoje první cestovatelsko-kulinářské pokusy pocházejí z doby, kdy jsme v první polovině devadesátých let na kolech vycestovali za bývalou železnou oponu a snažili se absolvovat cestu s minimem peněz bez (soustavného) kručení v břiše. Ceny potravin v blízkém zahraničí už nás dnes neděsí, ale pokud bychom se chtěli denně stravovat v restauracích, museli bychom i nyní sáhnout hlouběji do kapsy. číst dál