Období: září 2014

Plátky na houbách s rýží

(») | 18. 9. 2014 | přečteno: 859× | komentáře: 0
platky-na-houbach13.jpg(4 porce, 500 g, cca 8037 kJ, cca 1,2 l vody) číst dál

Masovozeleninová rýže

(») | 12. 9. 2014 | přečteno: 902× | komentáře: 0
sus-mas-zel-smes-small.jpgZ (osoleného) masového vývaru seberu tuk (vývar s tukem použiji v domácí kuchyni). Vývar naleju třeba do půllitru; při menší ploše hladiny se tuk snáz sbírá a také přibližně zjistím objem tekutiny. Rýži zaliju vývarem a to v poměru jeden objemový díl rýže na jeden a půl dílu tekutiny (500 g rýže je přibližně 600 ml, tudíž použiju 900 ml tekutiny). Mohu přidat třeba sojovou nebo worcesterovou omáčku. Rýži přivedu k varu, vypnu vařič a pak nechám v hrnci „dojít“ (např. pod dekou v posteli). Rýže se nerozvaří, všechna tekutina se vstřebá, vývar je tedy „uvnitř“ rýže. Takto uvařenou rýži usuším. Mohu k ní přidat i na malé kousky nakrájené uvařené libové maso (pokud se mi podaří z kosti použité na vývar nějaké separovat), případně sušenou zeleninu. Na kostičky nakrájená cibule, jemně nastrouhaná mrkev nebo zelí se dají usušit i při pokojové teplotě a při přípravě pak snadno nasají vodu. U tohoto receptu neuvádím dávkování, většinou smíchám, co mám. Stačí 5 % masa a 10% zeleniny a rýže už vypadá i chutná líp než samotná. číst dál

Recepty na cesty v kostce

(») | 10. 9. 2014 | přečteno: 2059× | komentáře: 2, poslední: 1. 11. 2021
cibulka-small.jpgNečekejte žádné kulinářské skvosty, moje kuchařské schopnosti rozhodně nejsou nijak vyhlášené. Stačí mi, že nás na cestách stále nepronásledují myšlenky na to, co si dáme k jídlu, až přijedeme domů a někdy se dokonce na večeři i těšíme. Velkým pomocníkem při vaření je mi samozřejmě i Hlad – nejlepší kuchař, ale pamatuju si, že na středoškolských chmelových a bramborových brigádách ani on v nás nedokázal vyvolat nějaké radostné pocity v okamžiku, kdy dorazil traktor s várnicemi naplněnými další dávkou béžovky s knedlíkem. Takže je dobré nejlepšímu kuchaři i trochu pomoci. číst dál

Domácí výroba dehydrovaných jídel

(») | 4. 9. 2014 | přečteno: 7408× | komentáře: 4, poslední: 4. 6. 2016
susene-predvarene-small.jpgNěkterá jídla téměř kompletně uvařím doma a poté usuším, některá jsou kombinací předvařených surovin a surovin pouze usušených nebo trvanlivých bez jakýchkoli předchozích úprav. K sušení potravin používám sušičku, ale šla by použít i trouba vyhřátá na nízkou teplotu, případně sluneční energie v teplých slunných dnech (černý pekáč se na slunci rozpálí i na víc než 50 stupňů; můj bimetalový teploměr s maximem 52 stupňů měl ručičku nadoraz). Některé druhy ovoce a zeleniny lze usušit i při pokojové teplotě. Stačí je nakrájet na menší kousky nebo nastrouhat na jemném struhadle a v tenké vrstvě rozložit třeba na pekáč. číst dál

Teplá jídla

(») | 4. 9. 2014 | přečteno: 1364× | komentáře: 0
inst-pol-small.jpgNebudu se zabývat stravováním v restauracích ani vařením z čerstvých surovin. Zaměřím se na situace, kdy vaříme z toho, co si sami vezeme nebo neseme na zádech a to třeba i delší dobu. Suroviny by tedy měly být trvanlivé, skladné a, protože vaříme mnohdy po náročném dni, tak i nenáročné na koncovou úpravu. Dalším cílem je spotřebovat při vaření co nejméně paliva a vody. číst dál

Úvod

(») | 4. 9. 2014 | přečteno: 898× | komentáře: 0
vareni-retro-small.jpgMoje první cestovatelsko-kulinářské pokusy pocházejí z doby, kdy jsme v první polovině devadesátých let na kolech vycestovali za bývalou železnou oponu a snažili se absolvovat cestu s minimem peněz bez (soustavného) kručení v břiše. Ceny potravin v blízkém zahraničí už nás dnes neděsí, ale pokud bychom se chtěli denně stravovat v restauracích, museli bychom i nyní sáhnout hlouběji do kapsy. číst dál